Ecoturism

10 reguli esentiale

Ecoturismul, conform Autoritatii Nationale pentru Turism, „[...] este o formă de turism în care principalul obiectiv este observarea şi conştientizarea valorii naturii şi a tradiţiilor locale şi care trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

Vorbim despre o destinaţie turistică atunci când o zonă geografică, delimitată teritorial, are următoarele caracteristici:

Plecând de la această definiție, este considerată o destinaţie ecoturistică acea destinaţie turistică care „[…] întruneşte, în plus şi următoarele principii:

10 reguli de bun simț pentru ecoturism

1. Grijă. Pământul este luat doar cu împrumut de la generațiile viitoare, aveți grijă de el.

2. Curat. Luați-vă vacanța la pas și faceți fotografii, însă nu lăsați gunoi în urmă, nu vă scrijeliți numele pe arbori sau monumente, și nu luați nimic din locurile istorice sau siturile naturale pe care le vizitați.

3. Informat. Ca să vă bucurați de călătorie, informați-vă dinainte de geografia, obiceiurile și cultura regiunilor pe care le vizitați. Stați de vorbă cu oamenii și ajutați-i să-și păstreze specificul local.

4. Respect. Respectați-i pe ceilalți. Fotografiați-i doar după ce le cereți permisiunea.

5. Dispariție. Nu cumpărați produse realizate din plante sau animale pe cale de dispariție. Informați-vă, înainte de ajunge într-un loc nou, care sunt acestea.

6. Habitat. Urmați numai potecile marcate. Nu deranjați animalele, plantele sau habitatele acestora.

7. Conservare. Informați-vă despre eforturile celor activi în domeniul conservării mediului și despre programele lor, și sprijiniți-le.

8. Fără risipă. Acolo unde se poate, folosiți mijloace de transport care nu afectează mediul. Încurajați-i pe conducătorii de vehicule să oprească motoarele în timpul staționării.

9. Reciclare. Apelați la serviciile acelor agenți (hoteluri, liniile aeriene, operatori de turism, restaurante, agenții de transport) care operează cu respect pentru mediu, reciclează, folosesc energie regenerabilă, și ai căror angajați sunt conștienți de importanța protejării mediului și sunt instruiți în acest sens.

10. Responsabilitate. Încurajați și alte organizații să practice ecoturismul și turismul responsabil.

Turismul este un drept al tuturor. Ca orice drept, trebuie practicat cu bun simț și responsabilitate.

(text preluat și adaptat de la Societatea Americană a Agențiilor de Turism)

Pentru mai multe informații despre ecoturism și criterii de acreditare pentru destinații de ecoturism, accesați www.eco-romania.ro

noutati

ultimele stiri