Infrastructura

Atractii turistice

Sanctuarul Păsărilor – Caraorman

Va fi îmbogățită infrastructura din zona Santuarului ornitologic. Acesta s-a format în mod natural într-o fostă incintă piscicolă, în care păsările și-au format obiceiul de a se adăposti. Prin includerea acestei atracții turistice, neinvazivă și informativă, sporim premisele de poziționare a triunghiului ca o veritabilă destinație eco. Mai mult decât atât, această destinație este unică, pentru că nu mai există o astfel de amenajare în altă parte a țării.

La Sanctuarul păsărilor va fi organizat un punct de interpretare a evoluției managementului Deltei Dunării în ultimii 100 de ani. Cu ajutorul celor două ascunzători special concepute pentru a observa păsările de la Caraorman, atât turiștii cât și fotografii se vor putea bucura de imagini indite. Ei vor putea observa minunata lume a păsărilor de la distanțe foarte mici fără să sperie păsările sau să le perturbe obiceiurile. Turiștii vor avea posibilitatea să campeze în locul special amenajat în cadrul incintei piscicole. Sanctuarul Păsărilor este situat pe una din cele mai importante rute de migraţie din Delta Dunării, şi atrage specii precum chire, chirighiţe, corcodei, rațe și stârci, care găsesc aici condiţii bune de cuibărit, iar pelicanii, raţele şi gâştele sălbatice folosesc zona ca loc de refugiu, de odihnă şi de hrănire.

CUM S-A CREAT SANCTUARUL

În interiorul incintei piscicole de la Caraorman, datorită nivelului scăzut al apei în perioada de primăvară când lacurile şi canalele au un nivel ridicat de apă şi multe zone sunt inundate, păsările găsesc aici un refugiu potrivit, un loc cu apă mică şi linişte, unde au hrană suficientă. Datorită sistemului în care a fost construită incinta, apa începe să crească şi în interiorul bazinului, dar ritmul de creştere al nivelului este mult mai scăzut, astfel că pe la jumătatea verii, când deja apele încep să scadă pe canalele din Delta Dunării şi pe lacurile din apropiere, în interiorul incintei nivelul apei se menţine constant, lucru ce atrage multe specii de păsări. Nivelul apei începe să scadă în interiorul bazinului de la Sanctuarul păsărilor spre finalul lunii septembrie.

În interiorul bazinului mare sunt montate două platforme de cuibărit ce au atras un număr de 30 de perechi de Pescăruși razători și chirighițe cu obraz alb. Ele au folosit platformele pentru a depune ponta. În cadrul proiectului urmează să mai fie montate încă două platforme ce vor crește numărul păsărilor cuibăritoare. Zona oferă condiţii prielnice de cuibărit pentru un număr de peste 50 de specii. Peste 180 de specii de păsări sunt întâlnite atât în perioada de cuibărit cât şi în migraţie şi perioada de iernare. Dintre acestea, un număr de 55 de specii sunt protejate. În timpul iernii, zona este ferită de curenţii de aer rece, motiv pentru care apa din interiorul incintei piscicole îngheaţă mai greu, multe păsări găsind aici refugiu în peroada rece.

Cei care doresc vor putea să campeze în locul special amenajat la Caraorman. Locația va fi inclusă în traseul promovat în cadrul proiectului. Acțiunile de conservare a condițiilor ce au dus la formarea unui sanctuar al păsărilor, vor fi continuate de Societatea Ornitologică Română în așa fel încât vizitatorii să se bucure de o zonă protejată care oferă condiții prielnice pentru păsările sălbatice și imagini de neuitat pentru turiști.

În interiorul incintei piscicole nu se pescuieşte şi nici nu se vânează. În ultimul an nu au fost înregistrate cazuri de prezenţă a braconierilor în zona Sanctuarului Păsărilor din Caraorman.

Din 2010, sanctuarul este sub observația Societății Ornitologice Române.

SISTEM DE ORIENTARE ȘI INFORMARE TURISTICĂ - CRIȘAN

Dispozitivul de orientare, realizat prin intermediul unor panouri instalate în localitate, va oferi mai multă informație documentară privind cultura și biodiversitatea locală.

Accesul turiștilor la acest tip de informație va facilita interacțiunea cu comunitatea locală, schimburile culturale și economice și suportul indirect pentru dezvoltarea durabilă, precum și promovarea principiilor turismului responsabil și a protejării biodiversității. Conținutul panourilor va fi atât informativ (privind destinația propriu-zis), cât și educativ (privind turismul neinvaziv, principiile dezvoltării durabile și protecția biodiversității).

noutati

ultimele stiri